GGZ Groep logo

Naast cognitieve gedragstherapie en hartcoherentietraining zijn er andere vormen van behandeling die bij angststoornis toegepast kunnen worden. Enkele veelvoorkomende behandelvormen zijn:

 

Sociale vaardigheidstraining (SOVA)

SOVA geeft meer inzicht in het eigen functioneren als het gaat om interacties met anderen. Deze training wordt veel gebruikt bij mensen met een sociale fobie.

EMDR

Deze methode wordt met name gebruikt bij mensen met een PTSS (posttraumatische stressstoornis). EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een methode waarbij een verwerkingsproces op gang wordt gebracht door de traumatische ervaring te koppelen aan een afleidende stimulus (het met de ogen volgen van vingerbewegingen of het luisteren naar geluiden die in het linker- of het rechteroor worden aangeboden). Hierdoor verliest de herinnering aan de traumatische ervaring aan kracht en emotionele lading.

Medicatie

Medicijnen voor angststoornissen zijn bijvoorbeeld benzodiazepinen en antidepressiva. Beide medicijnen worden voorgeschreven aan patiënten met een angststoornis. Deze medicijnen werken kalmerend en kunnen gevoelens van angst verminderen. 

Meer informatie over kalmeringsmiddelen

Neurofeedback

Neurofeedback maakt het mogelijk om gevoelens van angst beter onder controle te krijgen. Cliënten die last hebben van paniekaanvallen of angstklachten kunnen hier baat bij hebben. Bovendien komen de aanvallen naar verloop van tijd minder vaak voor en worden ze minder heftig. Het maakt daarbij niet uit van welke subtype angststoornis sprake is; de behandeling wordt precies afgesteld op de verstoring die in het (Q)-EEG (een onderzoek om te beoordelen of de klachten die u ervaart terug te zien zijn in de hersenen) wordt gevonden. Hierdoor reageren zowel mensen met overactiviteit (relatief te veel bèta-activiteit) als mensen met onderactiviteit (een overschot aan theta-activiteit) goed op neurofeedback. Als we naar het QEEG van mensen met angststoornissen kijken, zien we vaak dat er sprake is van overactiviteit en dan met name in de rechter en (pre)frontale hersengebieden. Dat wil zeggen dat er relatief te veel snelle activiteit wordt gemeten. Dit is een bekend fenomeen bij kinderen of volwassenen met angststoornissen. Mensen met angst zijn als het ware overalert. De samenwerking tussen de hersenhelften is ook van belang. Regelmatig is er een balansstoornis tussen de linkerhersenhelft en de rechterhersenhelft. Bij angststoornissen zien we vaak te veel snelle hersengolven in de rechterhersenhelft.

Heeft u nog vragen?

Bel ons op:

040-2364111 .

Op werkdagen van 09:00 tot 17:00 bereikbaar

Copyright © 2010 - 2024 GGZ Groep, Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Sitemap