GGZ Groep logo

Wanneer iemand last heeft van spanningen of angst kan dat grote invloed hebben op het uitoefenen van werk. Aanhoudende angstklachten verstoren persoonlijke relaties en ook de nachtrust. Dit leidt weer tot meer spanning, aandacht- en concentratieproblemen en vermoeidheid.

Het is ook mogelijk dat de angst op het werk is ontstaan of verder is versterkt. De werkplek of spanningsvolle werksituaties worden verbonden aan de angst of de paniekaanvallen. Hierdoor zal iemand geneigd zijn de situaties en plekken (in dit geval de werkplek) die spanning oproepen te vermijden. Een logisch gevolg hiervan is dat het werk niet meer goed wordt uitgevoerd. Een extreme angst voor werksituaties of de werkplek kan zelfs leiden tot verzuim.

Persoonlijkheidstrekken en de manier waarop iemand met zijn angstklachten omgaat, hebben ook invloed op het werk. Wat meespeelt is de angst om fouten te maken (perfectionisme), bang zijn om te presteren, bang zijn voor sociale contacten of bang zijn voor afwijzing en kritiek. Wanneer er sprake is van een hoge lijdensdruk, zoals bij het verlies van baan of het niet meer naar het werk durven gaan (of met tegenzin naar het werk gaan), zal iemand sneller hulp zoeken. De angstklachten zijn dan te belemmerend. Iemand kan in zo'n situatie slecht functioneren op het werk.

Copyright © 2010 - 2023 GGZ Groep, Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Sitemap