GGZ Groep logo

 

Wordt u nerveus wanneer de aandacht op u is gericht tijdens sociale interacties? Veel mensen worden wel eens verlegen wanneer ze in de spotlight staan. Presentaties geven voor groepen is één van de meest voorkomende angsten. Maar wanneer u bij algemene of specifieke sociale interacties paniek voelt en u niet uzelf bent, dan kan er sprake zijn van sociale angst.

Sociale angst is een vorm van angststoornis, waarbij iemand (extreem) zenuwachtig wordt en kan gaan zweten, blozen of in paniek schiet. Dit kan gebeuren tijdens het samen eten in een restaurant, tijdens verjaardagen of tijdens de pauze op werk. Of wanneer iemand zich moet voorstellen in een groep, een presentatie moet geven of een feestje bij moet wonen.

Sociale angst (ook sociale fobie genoemd) is onaangenaam en kan uw leven ernstig beperken. Gelukkig zijn er goede behandelmethodes voor. Als u denkt aan sociale angst te lijden, lees dan verder of neem nu contact op met GGZ Groep.

Sociale angst en een laag zelfvertrouwen

Veel mensen met een sociale fobie voelen zich onzeker in een sociale situatie. Ze voelen zich onwaardig en denken dat ze niet thuishoren in die sociale omgeving, omdat ze er niet tussen passen, niet slim genoeg zijn, niet mooi genoeg zijn, niet interessant genoeg zijn, etc. Daarnaast zijn ze extreem zelfbewust en geneigd te geloven dat iedereen naar hen kijkt en kritisch over hen oordeelt.

Maar deze gedachten zijn niet op de werkelijkheid berust; het zijn symptomen van angst. Dit is belangrijk om te weten.

Het verschil met paniekaanvallen

Sociale fobie lijkt sterk op een paniekstoornis. U kunt dezelfde fysieke symptomen ervaren als bij een paniekaanval. Uw hart gaat sneller kloppen, u gaat transpireren, misschien begint u te beven of trillen en krijgt u het benauwd.

Maar bij een sociale angststoornis zijn de symptomen beter zichtbaar dan bij een paniekaanval of -stoornis. Mensen kunnen gaan blozen, hun stem kan gaan haperen of misschien gaan ze zelfs stotteren. Deze symptomen zijn meestal niet aanwezig bij een paniekaanval.

Een reden hiervoor kan zijn dat mensen met een sociale fobie juist bang zijn dat anderen kunnen zien dat ze nerveus zijn. Ze maken zich zo’n zorgen over het tonen van hun angst, dat ze dit toch laten zien - tegen hun wil in.

Mensen met een paniekstoornis laten deze symptomen meestal niet zien, omdat ze zich daar geen zorgen over maken. Ze maken zich eerder zorgen dat ze doodgaan, flauwvallen of gek worden. Dit leidt er wel weer toe dat die gevoelens prominent aanwezig zijn. Zo kunt u concluderen dat u bent wat u denkt.

De rol van schaamte en vermijdingsgedrag

Schaamte is een slechte raadgever. Schaamte is een ongemakkelijk gevoel dat het idee voedt dat u iets te verbergen heeft. Het leidt ertoe dat u denkt dat sommige kanten van u zo negatief zijn dat u denkt dat u ze moet geheimhouden voor anderen: “Wat zullen ze wel niet van me denken!”

Deze geheimhouding leidt ertoe dat u zich tegen de symptomen verzet, waardoor ze alleen maar sterker worden. Want; gedachten beïnvloeden uw gemoedstoestand. Waar u de focus op legt, wordt sterker. U brengt misschien extra camouflage aan op uw gezicht opdat niemand kan zien dat u bloost. Wat uiteraard tot het tegenovergestelde effect leidt, want als dat het enige is waar u aan denkt, is de kans klein dat u niet zult blozen.

Mensen met een sociale fobie vermijden daarom sociale situaties maar zoveel mogelijk. Uiteraard is dat niet bevorderlijk voor de levenskwaliteit. Het voorkomt dat mensen zichzelf kunnen zijn, dat ze hun dromen kunnen najagen of een leuk vriendennetwerk kunnen opbouwen. Vermijdingsgedrag leidt er juist toe dat angst op de lange termijn alleen maar groter wordt.

Behandelingen voor sociale angststoornissen

Er zijn gelukkig voldoende praktische behandelingen voor sociale angststoornissen. Eén van de meeste gebruikte behandelmethodes is cognitieve gedragstherapie. Tijdens deze therapie krijgt u uitleg over hoe uw lichaam werkt bij angst, zodat u de symptomen leert herkennen. Stapje voor stapje wordt u geleerd om sociale situaties weer op te zoeken.

Bovendien leert u tijdens de therapie op een andere manier over uzelf denken. U zult inzien dat anderen helemaal niet speciaal op u letten, ook niet als u bloost. Mensen zijn immers veel meer met zichzelf bezig, dan met anderen. Vaak denken ze veel positiever over anderen dan over zichzelf.

Het overwinnen van uw sociale fobie wordt daarnaast een stuk makkelijker wanneer u inziet dat geheimhouding averechts werkt. Denk er maar eens over na: u accepteert de ‘gebreken’ van uw vrienden of zelfs volslagen vreemden toch ook? Dit doen zij eveneens bij u.

Wanneer u de zichtbare angstsymptomen gewoon laat komen, en denkt “oh, nou ja prima, dan bloos ik maar eventjes”, dan zult u zien dat u op den duur minder zult gaan blozen.

Ga nu naar de werkwijze van GGZ Groep.

Cliënttevredenheid

Cliënten waarderen hun behandeling bij de GGZ groep met gemiddeld een 8,41.

Lees verder >>

Clienttevredenheid GGZ Groep

Cliëntenervaringen

"Ik liep al bijna 10 jaar rond met angstklachten maar kon mij er nooit toe aanzetten om hulp te zoeken, totdat ik deze behandeling vond...."

Vrouw van 27
Lees verder >>

Copyright © 2010 - 2024 GGZ Groep, Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Sitemap